Ga naar de inhoud
12-08-2022

Zo combineer je kleuren

Zwart op wit, geel op blauw, groen op rood en pimpelpaars op knalroze. Voor het combineren van kleuren zijn talloze mogelijkheden en manieren. Maar, wat is goed en wat is fout? Zijn er regels waar je je aan moet houden? Wat is nou de beste manier voor het combineren van kleuren? Ida heeft het antwoord voor je!

Kleuren combineren, wat is goed en wat is fout?

Tijdens vormgeven heb je bijna altijd te maken met kleuren. Dus, hoe combineer je deze op de juiste manier? Eigenlijk is het antwoord op de vraag “wat is goed en wat is fout” erg simpel: alles mag. In principe is niets écht fout. Makkelijk toch? Maar betekent dat dat je zomaar alle kleuren van de regenboog bij elkaar moet en kan gooien? Nee, helaas is het niet zo eenvoudig. Dit zijn wat tips en tricks waar je rekening mee moet houden.

 

 

Tip 1: Contrast

Zorg ervoor dat het contrast goed is! Vooral bij tekst is dit erg belangrijk. Je zet geen donkergrijze tekst op een zwarte achtergrond. De verhouding tussen de achtergrondkleur en de kleur van de tekst moet goed zijn. Waarom doen we dit? Om ervoor te zorgen dat je ontwerp goed leesbaar is. Het zou zonde zijn als je boodschap niet overkomt omdat je contrast niet op orde is.

 

 

Tip 2: Houd het rustig

Wat leest lekkerder? Een stuk tekst op een egale achtergrond, of een stuk tekst op een achtergrond met alle kleuren van de regenboog. Dat tweede valt misschien meer op, maar is véél minder rustig. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de lezer afgeleid wordt door die knallende achtergrond. En zeg nou eerlijk, al die “toffe” designs van WordArt hebben ook zijn beste tijd gehad.

 

 

Tip 3: Wees consistent

Een van de belangrijkste dingen als het gaan om vormgeving: consistentie. Het maakt je ontwerp niet alleen rustig en clean, je ontwerp is ook logisch en kloppend! Als je je kleuren op dezelfde logische manier gebruikt, creëer je een logisch ontwerp dat makkelijk te lezen of te gebruiken is. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik dezelfde kleuren voor je kopteksten;
  • Gebruik dezelfde kleuren voor je paragrafen;
  • Gebruik dezelfde kleuren voor stijl-elementen.

 

Extra tip: maak je kleurenpallet niet te groot. Aan 3 of 4 kleuren heb je meer dan genoeg.

 

 

Dus, is het nog leesbaar?

Alles nog even op een rijtje. Als het gaat om kleuren combineren is alles goed. Maar, zorg ervoor dat je ontwerp nog leesbaar is! Hoe je dat doet:

  • Zorg voor een goed contrast;
  • Houd het rustig;
  • Wees consistent.

 

Heb jij door deze tips en tricks een berg aan inspiratie en ideeën? Mooi, wij zijn benieuwd naar wat jij in petto hebt. Stuur me een mail met jouw doldwaze ideeën, wie weet kan ik je helpen!

Blog door:

Ida