Ga naar de inhoud
27-09-2022

Google vier haar 24e verjaardag

Er is er een jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien het is Google! De welbekende zoekmachine bestaat vandaag 24 jaar. Vandaag is een mooi moment om stil te staan bij de prestaties van de zoekbrowser en het mysterie van de officiële verjaardag. Want is 27 september nou wel de ‘officiële’ verjaardag? Samen duiken we er dieper in!

Google door de jaren heen

Het begon allemaal in 1996. De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, hadden een systeem uitgevonden waarmee ze servers op het internet opspeurden en deze sorteerden op basis van zoekopdrachten van gebruikers. Klinkt bekend he! Op 4 september 1998 is Google officieel geregistreerd als bedrijf.

 

Wist je dat Google niet altijd ‘Google’ heeft geheten? In eerste instantie noemden Larry en Sergey hun zoekmachine ‘BackRub’. Toch hebben ze later besloten dit te veranderen in Google. Een goede keuze, want iets ‘googelen’ klinkt toch iets lekkerder dan iets ‘backrubben’.

 

Door de jaren heen heeft Google enorm veel uitgevoerd. Het is namelijk niet alleen bij de zoekmachine gebleven. Denk maar eens aan de vele producten:

 

  • Gmail
  • Google Maps
  • Google Drive
  • Google Foto’s
  • Google Agenda
  • Google Earth
  • Google Chrome
  • En noem maar op…

 

Maar ook voor bedrijven is Google enorm belangrijk. Google Analytics bijvoorbeeld. Hieruit kan je je website in de gaten houden. Je kan zien hoeveel bezoekers je op je website hebt maar ook waar deze vandaag komen. Kortom, Google is veel meer dan maar een zoekmachine, maar dat wist je vast wel!

 

Het mysterie van ‘de verjaardag van Google’

We hebben het net al even benoemd, op 4 september 1998 is Google officieel geregistreerd als bedrijf. Maar waarom vieren we haar verjaardag dan op 27 september? In het verleden zijn de verjaardagen van Google gevierd op zowel 4, 7, 8, 26 en 27 september. Een leuke verklaring dat Google hier ooit voor gaf was: “we vieren onze verjaardag als de mensen trek hebben in taart”. Toch heeft Google de laatste jaren 27 september aangehouden als verjaardag. Maar omdat er zoveel mijlpalen in deze maand vallen spreekt Google vaak van een verjaarmaand.

 

Heel wat leuke feitjes over Google dus. Of de échte verjaardag nu valt op 4, 7, 8, 26, 27 september of een hele andere dag. We wensen Google een fijne verjaardag en zijn benieuwd naar wat het ons nog meer kan brengen in de toekomst! 🥳

Blog door:

Melvin Brandjes